Köpeklerde Ağız ve Diş Sağlığı Önemi

Köpeklerde ağız ve diş sağlığı önem vermek köpeklerin sağlıklı yaşayabilmesi ve yaşam standartlarını yükseltmek için çok önemlidir. Köpeklerde diş sorunları ortaya çıkarsa eğer sadece diş çürükleri oluşmaz. Ağız içi iltihaplanma sonucunda köpeğiniz hızla kilo verir ve iç organ iltihaplanmasına kadar birçok durumla karşılaşabilirsiniz.

Köpeklerde Ağız ve Diş Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?

Köpek sahiplerinin çoğu köpeklerinin diş bakımlarıyla ilgilenmez. Halbuki köpeklerde diş sorunları çok yaygın olarak görülmektedir. Veteriner hekimler muayenelerinde çoğu zaman köpeklerin diş sorunlarını tespit eder. Bu diş sorunları çürük diş, kötü nefes, solgun diş et rengi, gevşek diş, enfekte olmuş diş eti şeklinde kendini gösterir. Fiziki muayeneler ile ortaya çıkan diş ve diş eti sorunları uzun vadede köpeğe daha fazla zarar verebilmektedir. Periodontal hastalıkların oluşmaması ya da daha az seyirle gerçekleşmesi için ağız ve diş sağlığına önem vermek gerekir.

Köpeklerde diş çürükleri sadece dişlerin düşmesiyle sonuçlanmaz farklı birçok ciddi sorunlara da yol açabilir. Köpeklerde diş bakımı ile yeterince ilgilenmezseniz karşılaşabileceğiniz bazı durumlar şunlardır:

Diş eti iltihabı: En sık karşılaşılan periodontal hastalıklardan biridir. Diş eti iltihabı genellikle plaklardaki bakterilerden dolayı oluşur ve ağız içi dokulara yayılarak zarar vermeye devam eder. Bu süreç içinde diş eti iltihapları oluşur. Köpeğinizde diş eti iltihabının belirtisi kabarık ve kırmızı diş eti görüntüsü olacaktır. Diş eti iltihaplandığında iltihaplı bölge dokunulduğunda kanayabilir.

Patalojik çene kırığı: Diş etinin iltihaplanması sonucunda dişin destek dokuları da zarar görür. Bu tahribat zamanla çene kemiklerinin zayıflamasına neden olur.

İç organ enfeksiyonu: Ağız içi iltihap meydana geldiğinde bakteriler kan dolaşımına karışabilir. Bu bakteriler özellikle karaciğer, böbrek ve kalbe ulaşmayı başarır. Tedavi uygun koşullarda gerçekleşmezse eğer organ enfeksiyonları oluşur. Organ enfeksiyonları köpeklerde periodontal hastalıkların tedavi edilmediği durumlarda yaygın olarak görülür.

Tedavi edilmeyen periodontal hastalıkların sebep olduğu bakteriler endokardit olarak bilinen iltihaplanma durumlarına yol açabilir. Köpeklerde diş hastalıkları önlem alınmazsa eğer ölümcül bir hastalık olan konjestif kalp yetmezliği riskini arttırabilir.

Kilo ve iştah kaybı: Yaşanan diş ve ağız sorunları köpekler için acı verici süreçlere dönüşebilir. Dişlerin mevcut iltihaplı durumu köpeklerin çenelerini açmayı reddetmesine ve yiyecekleri düzgün çiğneyememesine neden olabilir. Köpeklerde diş hastalıkları acı verici olduğunda yemeklerini düzgün çiğneyemezler ve yedikleri yiyecekleri daha çiğneyemeden yere düşürürler. Beslenemeyen köpekler hızla kilo kaybı yaşar ve bağışıklık sistemleri yavaşlar. Bu nedenle köpek diş bakımı nasıl yapılır her köpek sahibinin bilmesi gerekir.

Köpeklerde Ağız ve Diş Sağlığı İçin Klinik Diş Temizliği Nedir?

Köpeklerde ağız bakımı nasıl yapılır bilmiyorsanız eğer veteriner hekiminizden danışmanlık yardımı alabilirsiniz. Köpeklerin ağız ve diş sağlığı için en etkili yöntemlerden birisi profesyonel klinik diş temizlikleridir. Klinik diş temizliklerinde veteriner hekim bu işlemi gerçekleştirebilmek için köpeğinize genel anestezi uygulayacaktır. Köpeklerde ağız ve diş sağlığı için mutlaka yılda bir kez yapılması gereken klinik diş temizliği güvenilir bir klinikte ve hekim tarafından yapılmalıdır.

Köpeğiniz için en uygun diş temizliği takvimini oluşturmak için veteriner hekiminizle konuşabilirsiniz. Köpeklerde diş hastalıkları ve diş çürümesi çok yaygın olarak görülmesine rağmen rutin klinik diş temizlikleri ve haftalık diş / ağız temizliği ile köpeğinizin ağzı uzun yıllar sağlıklı kalabilir.

Köpeklerin Rutin Ağız ve Diş Bakımında Neler Yapılabilir?

Köpeklerde diş ve ağız bakımında yapılacaklar köpeklerin daha sağlıklı ve daha kaliteli hayat yaşaması için uygun ortam hazırlar. Köpeklerin diş bakımı için köpek sahipleri senelik olarak veteriner kliniğinde profesyonel diş temizliği yaptırmalıdır. Senelik olarak gerçekleştirilen klinik diş temizlikleri köpeklerin diş sağlığı için önemli rol oynar. Ancak senelik diş temizlikleri köpeklerin ağız ve diş sağlığı için tek başına yeterli olmayacaktır.

Köpeklerde ağız ve diş temizliğini doğru bir şekilde gerçekleştirebilmek için evde yapabileceğiniz yöntemler şu şekildedir:

Köpeğinizin dişlerini düzenli olarak fırçalayın: köpeklerde dişlerin düzenli olarak fırçalanması ağız ve diş sağlığını korumanın en etkili yollarından birisidir. Düzenli olarak diş fırçalamasını haftada birkaç kez yapabilirsiniz. Köpeğiniz için en iyi ve en güvenilir diş macununu seçebilmek için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Köpeğinize diş fırçalama eğitimi verin: Köpeklerde diş fırçalama kolay bir bakım değildir. Köpeklerin çoğu dişlerinin fırçalanmasından hoşlanmaz. Eğer sizin köpeğinizin de diş fırçalama bakım rutininden hoşlanmıyorsa küçük ödüller sağlayarak diş fırçalama eğitimlerine başlayabilirsiniz.

Köpeğiniz için diş oyuncakları edinin: Diş çiğneme köpek oyuncakları köpeklerin dişlerinin temizlenmesinde ve nefeslerinin güzel kokmasında yardımcı olur. Diş oyuncakları köpeklerin diş yapılarına uygun olarak dayanıklı malzemelerden üretilmiştir. Bu sayede köpeğiniz diş oyuncaklarını istediği kadar çiğneyebilir. Köpekler için diş oyuncakları edinmek çene kasları için de faydalıdır.

Köpeklerde Ağız ve Diş Sağlığının Önemi

Köpekler için ağız ev diş sağlığının önemi köpek sahiplerinin üzerinde durması gereken konulardan birisidir. Evcil bir hayvanın ağız ve diş sağlığı yaşam kaliteleri için çok önemlidir. Köpeklerde ağız ve diş sağlığı genel sağlık kadar önemli ve kritiktir. Dikkat edilmediği durumlarda hayati tehlikeler ortaya çıkabilmektedir. Köpeklerde ağız ve diş sağlığının önemi şu şekildedir:

Diş kaybını önlemek: Köpeğinizin dişlerini çevreleyen yumuşak doku zarar gördüğünde veya bir enfeksiyon kaptığında dişlerin gevşemesi ve düşmesi durumu yaygın olarak yaşanır. Köpeklerde diş bakımını doğru bir şekilde yerine getirebilmek için öncelikle dişleri çevreleyen yumuşak dokunun yani diş etlerinin sağlıklı kalmasını sağlamak gerekir.

Ağız kokusunu önlemek: Köpeklerde ağız kokusu bazı durumlarda dayanılmayacak kadar kötü olabilmektedir. Bunun sebebi köpeklerde ağız problemlerinin ve olası enfeksiyon durumlarının yaşanmasıdır. Köpeğinizin ağzı normalden fazla kokuyorsa bu durum ağız bakımı zamanı geldiğinin işaretidir. Köpek sahipleri ağız kokusu taşıyan köpeklerinin ağız bakımını uygun şekilde sağlamalıdır.

Ağız içi ağrıların önlenmesi: Köpeklerde diş hastalıkları şiddetli olduğunda insanlarda olduğu gibi köpekler için oldukça acı verici bir süreç olur. Köpeğinizin ağız ve diş sağlığı bakımlarını uygun bir şekilde yerine getirmek ağız içi ağrıların oluşmasını önleyecektir.

Organ hasarı oluşum riskini önleme: Köpeklerin diş sorunları basit bir diş çürümesi ya da diş hastalığı şeklinde gerçekleşmez. Diş üzerinde yer alan plaklardaki bakterilerin kan dolaşımına girme riskleri vardır. Kan dolaşımına giren bakteriler böbreklere, karaciğere ve hatta kalbe yayılım gösterebilir. Bakteriyemi adı verilen bakterilerin iç organlara yayılımı durumu tehlikeli komplikasyonlar ortaya çıkarabilir. Organların zarar görmesi sonucunda köpekler tehlikeli rahatsızlıklar geçirebilir. Ağız ve diş sağlığının iyi bir şekilde yapılması, yerine getirilmesi bakteriyemi gibi durumların önlenmesine yardımcı olacaktır.

Diş hastalıklarının şiddetini azaltmak: Çoğu köpek 3 yaşına geldiğinde diş hastalıklarına yatkın hale gelir. Köpeklerde diş çürüğü bu dönemde oluşmaya başlar. Köpeklerde diş çürükleri kalıtımsal bir nedenden dolayı ise önlemek zor olabilir ancak iyi bir diş ve ağız bakımı köpeklerde diş hastalıklarının daha şiddetli hale gelmesini önleyebilir.

Köpeklerde diş hastalıklarının ciddi boyutları ulaşmaması hayatlarını daha sağlıklı yaşayabileceklerini anlamına gelir. Bu nedenle köpeklerde ağız bakımı konusuna her zaman önem vermek gerekir.